Home

‘Nederlanders zijn wereldreizigers, dat zit in ons bloed. We trekken na ons eindexamen door Australië en Nieuw-Zeeland, en op de terugweg ontdekken we Azië. We doen stages op de Antillen of in New York en we gaan op vakantie naar Zuid-Afrika. Hoe verder hoe beter, lijkt het credo. Terwijl we zoveel prachtigs onder handbereik hebben in Europa. Bovendien, na millennia van onrust zijn we als Europeaan nu vrij om te gaan en staan waar we willen. We kunnen wonen, werken en reizen waar we willen. Een groot goed.’

Onno Ephraim

Eén man, één motor, één Europa

Van maart 2009 tot september 2009 reist Onno Ephraim in zijn eentje op de motor door alle landen van de Europese Unie. Een reis langs vele steden, dorpen, landschappen, culturen en talen. Een reis die hij al lang wil maken, maar waar hij nooit de tijd voor nam. Een reis ook die hij maakt om een speciale reden en die hij graag wil delen met anderen. Bijvoorbeeld door een deel mee te reizen (spreekt het aan? sluit je aan!), of door via deze website mee te lezen, mee te kijken, mee te beleven. In de loop van de maanden, als de reis vordert, verschijnen hier zijn verhalen en foto's, de gesprekken met bewoners uit alle hoeken van de E.U. en zijn persoonlijke belevenissen tijdens deze lange tocht.

Waarom Europa?

Onno: "Verre reizen zijn in. Niet alleen is reizen naar andere continenten betaalbaar geworden, ook blijken verre oorden grote aantrekkingskracht te hebben. Massaal stappen we op het vliegtuig om Azië, Afrika, Australië en Zuid Amerika te ontdekken. En natuurlijk is dat fantastisch en mooi. Maar tot mijn verbazing realiseerde ik me een tijd geleden dat er heel wat mensen in mijn omgeving zijn die meer weten over landen die letterlijk aan de andere kant van de wereld liggen dan over 'ons eigen' Europa. En zelf wist ik niet eens uit welke landen de EU bestaat.
Zeker nu Europa steeds meer één geheel is geworden is dit een vreemde gedachte: het lijkt of we onze buren niet kennen, onze eigen omgeving niet verkennen en in plaats daarvan ons heil zo ver weg mogelijk zoeken. Voor mij was dit een directe aanleiding om zelf kennis te gaan maken met nieuwe landen en nieuwe buren die al bijna geen buren maar eerder huisgenoten zijn! Europa groeit, grenzen verdwijnen en langzaam maar zeker smelten de landen en de verschillende culturen aaneen. En zo is een nieuw Europa ontstaan, een continent van samenwerking en stabiliteit.


Europa: eeuwenlang het slagveld van grote en kleine oorlogen, van schermutselingen en godsdiensttwisten. Een lappendeken van veroverde stukken land, van versnipperde hertogdommen, staatjes, uitdijende republieken en monarchieën, elkaar bevechtende steden en van steeds weer wijzigende grenzen. De geschiedenis heeft littekens achtergelaten, zowel in het straatbeeld als in de harten van de mensen. Maar desondanks leven wij in een unieke tijd: nog nooit was het mogelijk om zo vrij te zijn in dat grote Europa als vandaag. Nog nooit is er zo lang zoveel stabiliteit en welvaart geweest als nu. Nog nooit was het voor zoveel mensen mogelijk om te gaan en staan waar we willen, te wonen en te werken waar we willen en kennis te maken met buren uit alle windstreken. Dat is een groot goed, iets dat we moeten koesteren en bewaken. Ik ben ervan overtuigd dat het nog veel beter kan en dat verbeteringen altijd beginnen met de juiste combinatie van kennis en dromen. Kennis als basis en dromen als inspiratie. Laat ik nu een droom hebben om kennis te vergaren! Graag wil ik meer weten van dat grote Europa en graag deel ik mijn ervaringen met ieder die dat wil!"

Waarom op de motor?

Onno: "Reizen kan op zoveel manieren en ieder vervoermiddel heeft voor- en nadelen. Waarom trekt de motor mij nu zo aan en waarom wil ik met name deze grote reis op een motor maken? Handig is het niet: een auto is een stuk comfortabeler, je hoeft geen pak en helm te dragen, je kunt je spullen er veilig(er) in achterlaten en je zit lekker droog/warm/koel als je daar behoefte aan hebt. Alsof je uit je luie stoel de wereld aan je voorbij laat trekken. Dit geldt natuurlijk ook voor de trein en in zekere zin voor een vliegtuig. Maar je levert wel iets in als je zo comfortabel naar buiten tuurt. Op een motor beleef je de omgeving veel intensiever en da's logisch want je zit er middenin, je maakt er deel van uit. Dat directe contact is uniek en verslavend! Te voelen hoe de lucht verandert van vochtigheid en temperatuur als je een bos uit rijdt maakt dat je het landschap niet alleen waarneemt, maar echt beleeft. De wind, de zon, de regen, de alsmaar wisselende geuren, en het fysieke gedreun van de hard werkende machine, maken reizen op de motor zoveel meer dan verplaatsen. Het is vermoeiend ook, trouwens. En gek genoeg is dat erg prettig - het geeft 's-avonds een voldoening alsof je trappers hebt en je op spierkracht door het landschap zwoegt. Een ander voordeel is dat om de een of andere reden motorrijders altijd worden aangesproken onderweg. Een gesprekje ontstaat als vanzelf en reizen op de motor lijkt een katalysator voor contact. Het werkt op één of andere manier grensverlagend. En dat past wonderwel bij het idee van deze reis.
Wel heb ik nog wat training nodig voor een goede motorbeheersing. Ik heb al heel wat kilometers gereden op asfalt, maar op gruiswegen (of erger) ben ik geen held. Voor de reis begint is er dus nog werk aan de winkel!"

 

Info byte

Onno is weer terug! Hier zie je waar hij was. Wil je op de hoogte blijven? Laat je e-mailadres dan achter (linksonder in het menu!)

Advertenties

Onze sponsor:
Advertentie

En we bedanken:

Serge van der Krieken (Motoworks)
voor zijn deskundigheid en werk
Rogier van Hemert
voor zijn ondersteuning vanaf het thuisfront
Motoport Den Bosch
voor de hulpvaardige ondersteuning met de motor
Motor Houtrust
voor de vriendelijke prijzen van de motorkleding
Helga en Rudy Ephraim
voor nòg vriendelijker prijzen van de motorkleding
Birgit Reizevoort
voor de hulp bij het verwoorden van Onno's dromen